Rådhusdramat

Det tredje Trygga Lilla Sverige-vykortet bör ha kommit fram idag. Så här ser det ut:

”16/3 1936 stormar Axel Ragnar Willén in med två pistoler under ett skilsmässomål i Nyköpings rådhus. Han skjuter vilt omkring sig och dödar stadsfiskalen, som förbjudit Willén att praktisera som advokat i staden, och mannen som är där för att skiljas. Därefter skjuter Willén sig själv i huvudet.”

Jag har haft svårt att hitta mer ingående material om denna händelse men har pusslat ihop från olika korta referat att Willén arbetat som ”sakförare” (i princip en advokat utan legitimation). I ett mål hade han begått något formellt fel som gått ut över den han företrädde, vilket gjorde att stadsfiskalen förbjöd honom att fortsätta praktisera som sakförare. Detta fick Willén att till slut döda stadsfiskalen – och alla som kom emellan. Femton skott avlossade han i rättssalen, och förutom de tre döda skadade han två. Innan han gick till rådhuset hade han dessutom skjutit sin hund, som ska ha varit hans enda livskamrat. I hans testamente stod att han inte ville ha någon kyrklig ceremoni vid sin begravning utan bara att tre egenskrivna dikter lästes upp. En av hade titeln ”Hem till midvinterblot i Valhall”. Ingen av dikterna lästes men lades i urnan tillsammans med hans aska.

Det är ungefär vad jag vet om omständigheterna. Men här finns en väldigt noggrann flashanimerad genomgång av händelseförloppet. (Klicka på pilen åt höger, sen den gröna gubben vid Rådhuset.)

Mars verkar vara en farlig månad för när jag valde ut vilka dåd jag skulle göra vykort av visade sig många spektakulära mord skett just i mars. Bland annat en händelse liknande rådhusdramat. Det utspelade sig också under en skilsmässetvist, 1 mars 1971, vid Tingshuset i Söderhamn då en 60 årig man sköt ihjäl de fyra övriga i rättssalen, inklusive kvinnan han var där för att skiljas från. Dessutom skedde i mars både Sveriges första tågrån (18/3 1907) och Sveriges första bilbomb (12/3 1926). Samt de uppseendeväckande von Sydowska morden (7/3 1932) då Fredrik von Sydow slog ihjäl sin far och hans två tjänarinnor innan han gick på restaurang där han sköt sin fru och sig själv.

Så det var svårt att välja. Men jag försöker få till en bra blandning av olika händelser och tidsperioder över årets alla vykort. De är i princip färdigplanerade alla redan men kom gärna med tips på dåd du tycker skulle passa som vykort. Jag har ju säkert missat många händelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s