75 år senare

Inatt var det 75 år sedan en grupp män smög sig in i tidningen Norrskensflammans lokaler i Luleå och placerade en bomb. Huset exploderade och fattade snabbt eld. 5 människor dog. Två sovande familjer. Huset var nämligen ett bostadshus i vilket tidningen hade sina lokaler på nedervåningen och i källaren. Det är denna händelse min serie ”Innan det är för sent” handlar om och den är en del i projektet Trygga Lilla Sverige, vars intention är att påminna om den här typen av händelser i vår historia som på många sätt glömts bort eller förträngts av det kollektiva medvetandet.

För några månader sedan attackerades satirtidningen Charlie Hebdo i Paris av extremister som mördade tidningens arbetare i protest mot dess innehåll. I flera kanaler, publikationer och av den generella allmänheten yppades tanken ”tänk om det händer här?!” Känslan var att det främmande hotet inte längre befann sig i Långtbortistan utan hade tagit sig till det weekend-nära Paris. ”Och kan det hända i Paris kan det hända i Stockholm!”

Men som sagt har detta redan hänt här. Sprängattentatet mot Norrskensflamman utfördes av en samling radikaliserade Sverigevänner som ville skydda nationen från Norrskensflammans kommunistpropaganda.

Det var inte bättre förr.

Vill du läsa min serie om attentatet så leta upp senaste numret av Galago (#117). Vill du veta mer så skriver Flamman (som är den tidning som tidigare hette Norrskensflamman) om det här. Norrbottenskuriren (där en av de som planerade bombdådet jobbade) verkar inte publicerat något på nätet men jag antar (hoppas) att de skriver om det i papperstidningen idag? Norrländska socialdemokraten (där en annan av de inblandade jobbade) har en webartikel för prenumeranter. SVT:s Nordnytt har också uppmärksammat händelsen och nämner att Leif GW Persson kommer ta upp det i sitt populära kriminalmagasin ikväll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s