Läsa serier

image

Så här såg schemat ut för dagen. En väldigt trevlig syn. Vår lärare, Josefin Svenske, gav oss en bok att läsa för att sedan diskutera. Eller, vi fick läsa inledningen av boken. Le fils de l’ours père av Nicolas Presl.

Det avsnitt vi läste skildrade hur en jägare blir nyfiken på en björnunge i skogen, varpå stora björn blir rasande och jägaren rädd så han skjuter stora björn. Jägaren tar med sig lilla björn hem och uppfostrar den till att göra cirkuskonster för pengar inne i byn.

image

I diskussionen kring stycket var alla hyfsat överens om att detta handlade om maktbalans mellan människa och djur. Jag såg det mycket som en fabel med sensmoralen att “det går att ta björnen ur skogen men inte skogen ur björnen”. Någon föreslog att det kanske var allegoriskt för Frankrikes koloniala historia. I klassen är vi ca 25 personer. Jag tror jag har räknat till 6 veganer och ett ospecificerat men stort antal vegetarianer. Så det är kanske inte konstigt att våra fokus hamnade kring maktbalans mellan människa och djur. En klasskamrat är jägare och påpekade att i seriens (ospecificerade) “förr i tiden” så hade djur inte alls den status de har idag.
Intressant diskussion, även om de flesta höll med varann. Vi skiftade väl mest i hur mycket idiot vi tyckte jägaren var. Desto mer intressant blev det dock när jag sedan läste hela boken och den bygger vidare på temat men över generationer och släktband och kastar även in klass, utbildning och konstnärskap i mixen. Extremt intressant läsning. Jag var tvungen att läsa en av hans andra böcker som Josefin också hade med sig. Fabrica. Också bra och med lite liknande teman. Utspelar sig i en totalitär militärstat där kultur och konstnärliga uttryck jagas undan. Kulturutövare utmärker sig genom att de har sex fingrar och blir de upptäckta slås de ihjäl och deras böcker/instrument eldas på bål.
Båda dessa böcker är berättade helt utan text så det var väldigt inspirerande att se hur författaren lyckas förmedla dessa stundvis väldigt komplexa historier så tydligt. Inspirerad blev jag också av många klädmaterialmönster i hans bilder. Sådant jag själv ritat väldigt mycket tidigare men glömt bort lite nu när jag glidit mer åt seriernas värld.
image

image

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s