Present och liten linoleumskola

P1010481

Min vän Abbey fyllde år så jag gjorde detta tryck till henne. Hon har en katt som heter Cotton och gillar saker med vingar, så jag kombinerade de två. Det tog ett tag att göra färdigt trycket eftersom det består av tre olika plattor varav två är ganska detaljerade, och under arbetets gång började Cotton må dåligt vilket gjorde att det kändes lite olustigt att jag satt vingar på henne. Som tur är fick hon rätt mediciner och började må bra igen.

IMG_7038

Så, här följer en liten linoleumskola. Snabbgenomgång på hur jag gjort.

1. Skär ut motivet i linoleum.

IMG_6009

Detta var bottenplattan med den gula bakgrundsfärgen. Den var inte så detaljerad och gick därför ganska snabbt att skära ut. Som synes är både kattformen och tapetmedaljongerna markerade på ytan. Jag skrev ut tre kopior av min teckning som jag sedan överförde till varje linoleumplatta via acetontryck. På så vis får jag samma bild på exakt samma ställe på alla tre plattorna. Därefter skär jag bort olika delar – olika lager av bilden – på varje platta, så har jag fått de tre olika delarna av bilden på varsin linoleumplatta, som alla är lika stora därför blir det enkelt att passa ihop de tre olika färgerna/trycken på varann sedan.

IMG_5967

Detta var definitivt den mest tidskrävande plattan att skära ut. Små detaljer med små mellanrum, över hela plattan. De röda medaljongerna.

IMG_6095

Den tredje och sista plattan var också ganska knivig. Mest för detaljerna i vingarna, men eftersom det som ska vara kvar är konturlinjer var det viktigt att få dem jämna och fina men inte för tjocka.

2. Blötlägg papperen.

P1010429

För att trycket bättre ska fästa underlättar det att blötlägga papperen en stund. (Typ 10-15 minuter.) Då suger de upp färgen bättre. Jag har satt upp ett litet vattenbad med en glasskiva lutad mot väggen där jag hänger upp papperet en stund innan tryck för att överflödigt vatten ska rinna av. Lagom är nämligen bäst.

3. Färga in linoleumplattan.

P1010425

Jag har färg på en glasskiva som jag smetar ut i ett tunt lager med en vals. Valsen färgas då in och sedan rullar du valsen över linoleumplattan och för över färgen dit. Lagom är bäst också här och det är svårt att förklara hur mycket färg som ska användas. Det är något du lär dig känna efter. Har du för mycket färg kommer valsen inte rulla utan du smetar bara ut färgen framför valsen, och har du för lite färg fastnar det helt enkelt inget på plattan. Och du vill inte ha för mycket färg i trycket heller. Lagom, som sagt.

P1010426

De två rutorna med tejp är för att passa de tre olika trycken på samma ställe på papperet. Linoleumplattan läggs i den inre tejpramen och papperet passas in till den yttre tejpramen. Det är inte helt millimeterperfekt men det är skapligt för att vara hemmatryckt.

4. Tryck

P1010431

Jag trycker en sked så hårt jag bara kan över baksidan av papperet som ligger på linoleumplattan. Lite som att skrapa en trisslott, fast med den släta delen av en sked. Runt, runt över hela bilden. När du börjar se reliefen av den utskurna bilden från linoleumplattan börjar det bli färdigt. Vänd försiktigt av papperet och låt färgen torka innan du fortsätter och gör samma sak med de övriga färgerna. Då ser det till slut ut så här:

P1010433

P10104401

 

4 reaktioner på ”Present och liten linoleumskola

 1. sjukt lärorikt! tror att jag har kommenterat här tidigare om att jag precis börjat lattja med linotryck. detta gjorde det hela mycket lättare att förstå, jag har alltid undrat hur man får det att bli ”rakt” när man använder flera färger. några små frågor bara; vad innebär acetontryck, och hur går man till väga med det? vad använder du för typ av papper? måste man ha fancyfancy-papper eller finns det något billigt och bra ”nybörjar”-papper?

  1. Kul att höra att det var till hjälp!

   Acetontryck är väl egentligen den enklaste av tryckmetoder, om den ens kan få kallas för tryckmetod. Du tar helt enkelt en utskriven bild – fungerar bäst i svartvitt så vitt jag förstår, och det måste vara laserutskrift – och lägger den vänd mot en yta du vill föra över den på. I det här fallet linoleumplattan. Sedan tar du en trasa och dränker den i aceton och gnuggar på baksidan av papperet. Då händer något kemiskt och utskriften överförs skapligt till linoleumplattan. Bra metod om du vill göra ett detaljerat tryck alltså.

   Angående papper så fungerar i princip vilken typ av papper som helst faktiskt. Men det blir klart bäst med ett grövre papper som är ganska ”mjukt”, eftersom du vill kunna trycka ner färgen i pappersmassan så att säga. Så på så sätt är faktiskt ett fancy papper att föredra, och det brukar gå att hitta till helt okej priser i konstärsbutiker. Men det är alltid bra att testa på mindre fancy papper, bara för att se hur trycket funkar, så slipper du slösa finpapper. Så du kan ju testa på billigt papper och om du tycker det blir bra så är det inte förbjudet att fortsätta köra med billigt papper.

   Hoppas det går vägen!

 2. Sjukt snyggt! Jag vill jättegärna börja trycka med Linoleum igen. Jag gjorde det i skolan mycket men då fick man allt material!

  Jag undrar om du har något tips på vart man får tag på billiga linoleumplattor och verktyg?
  Det hade varit super att få komma igång :D

 3. Pingback: Steve Nyberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s