Jönköpingskravallerna

”26/6 1948, efter en bråkig midsommarhelg, åker skrothandlare Bengtsson och hans vänner med påkar ut till Jönköpings slumkvarter för att ”spöa upp de där tattarna”. Lokaltidningarna hejar på och engagerar stora folkmassor att under flera veckor med våld driva ut stadens romer och resandefolk.”

Kravallerna i Jönköping 1948 kallades vid den tiden för ”tattarkravallerna”. ”Tattare” var ett begrepp som svepande klumpade ihop flera av samhällets utstötta grupper men oftast romer och resandefolk.
Skrothandlare Bengtsson umgicks själv i dessa Jönköpings lägre klasser och hade tidigare varit gift med en resande kvinna. Under midsommarhelgen 1948 hamnade han i bråk med någon över något och han och hans vän åkte på stryk. Några dagar senare bestämde han sig för att ge igen på dem han hade bråkat med och han gav sig med sina vänner ut till slumområdena kring Öster i Jönköping, där stadens mindre bemedlade bodde. Det var alltså en privat dispyt men när omgivningen fick höra talas om detta lade de in sitt eget engagemang i Bengtssons sak. De följde med honom till Öster för att leta reda på inte bara de som Bengtsson bråkat med utan ”tattare” i allmänhet. Uppbackad av stora folkmassor blev nu Bengtssons privata groll till Jönköpingsbornas uppgörelse med ”tattarna” i slummen. Med påkar och blydaggar gick de från hus till hus och misshandlade dem alla de fick tag på.

Tidningarna skrev om händelserna och hyllade Bengtsson som en hjälte, vilket eggade honom och andra till att fortsätta. Här är några exempel på sådana artiklar:

I Smålands Folkblad publicerades också denna visa, 3 juli 1948:

”De har mod uti barm, de har muskler av järn,
de är tattarnas skräck, som sig bör.
De har blivit vår östra stadsdels värn,
fast den främste blott är chaufför.

De är kvinnornas skydd, de har must i sin arm,
de betalar sin dagsbot direkt.
De har vikingablod, de har mod uti barm,
det är grabbar med färg och med fläkt.

De placerar en näve i tattarens trut
utan spisning och vidare prut.
De bär ej uniform som en vanlig snut,
men på tattarebråk de gjort slut.”

Inte förrän flera veckor senare ingrep polisen, och då för att säkra allmän ordning snarare än skydda de misshandlade människorna.

Vill du veta mer om Jönköpingskravallerna så finns ett intressant avsnitt av P3 Dokumentär om detta, där de bland annat intervjuar några som var barn i Öster då detta utspelade sig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s