Processen

Ibland, om den ska innehålla mycket dialog, så skriver jag textmanus innan jag börjar med en serie. Men oftast nöjer jag mig med att grubbla fram en story i huvudet. Därefter ser min arbetsprocess ut så här:

1. Skissmanus. Jag viker ett vanligt A4 två gången så det får 8 likadana rutor. Dessa blir miniatyrsidor som jag skissar upp storyn på. Ju snabbare och enklare desto bättre, för att få upp grundstrukturen som jag sen kan peta runt i om det behövs.

2. Blåpenna. I A4-storlek (ibland större) ritar jag noga upp alla sidor med blåpenna, med skissmanuset som karta. De blå linjerna syns inte om du scannar i bitmap efter du tuschat.

3. Tuschning. Jag använder oftast helt vanliga tuschpennor. Tjocklek varierar med humör. Ibland tycker jag tjocka linjer är det finaste och ibland tunna linjer. De dynamiska linjerna från pensel eller stålstift tycker jag inte riktigt om att rita, även om flera av mina favorittecknare använder det.

4. Färgläggning. Jag gillar att rita tydliga linjer som skapar kompletta former. Det blir slutna ytor som bara är att peka och klicka i med färgpytsen i Photoshop. Själva färgläggandet går därför ganska snabbt, men jag pillar mycket med att ändra färger/toner/nyanser för att få dem att samspela.

Detta inlägg inspirerades av min Serieskolankamrat Julia, som för ett tag sen gjorde en enkel sammanfattning av sin arbetsprocess på sin blogg. Jag tycker det är inspirerande att se hur andra jobbar så kanske blir någon inspirerad av detta med. I övrigt kan jag rekommendera Make it, then tell everybody som är en podcast som intervjuar serieskapare och illustratörer framför allt om hur de jobbar. Mycket bra att lyssna på när du sitter och ritar.

(Rutan i exemplet är från en serie vid namn Boahjinaste, som jag ska skicka iväg till en tävling och en antologi. Hoppas att de gillar den.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s