Förra veckan hade vi Kim W Andersson som gästlärare. Kim har tidigare varit elev på skolan och har sedan dess gjort massa balla serier med mycket blod och hemskheter. Med mycket svärta. Våra konstnärliga uttryck är ganska olika, där jag gärna berättar långsamt och lite vagt samt inte ritar särskilt realistiskt utan mer “förenklat”, men han är extremt duktig på tuschning så jag var väldigt peppad på att lära mig detta från honom. Plus att han är en väldigt trevlig och kul typ, så det blev en väldigt peppad vecka.

Och en väldigt intensiv vecka. Vi fick hela tiden läxor med redovisning morgonen efter så det var sällan jag lämnade skolan före klockan 20. Men jag gillade det tempot. Dels för att jag inte kan tuschning och vill lära mig men också för att det kändes bra att ha en högt uppsatt ambitionsnivå. Att läraren faktiskt förväntade sig att vi skulle rita en himla massa.

En av övningarna var att helt enkelt kalkera en färdigtuschad serieruta av en erkänd “mästare” på ljusbord. Det låter kanske tradigt och fånigt men är faktiskt väldigt givande. Du börjar liksom få en känsla för hur skaparen har hållit i penseln och dragit den när du sitter där lutad över ett ljusbord och försöker återskapa deras bilder. Jag ville använda mina favoriter Jason och Chris Ware, men dem dömde Kim som för tråkiga att kalkera (vilket förstås är sant, men det är dem jag skulle vilja tuscha som!) och han sa istället åt mig att kopiera Charles Burns. Så det gjorde jag. (Och ritade ändå några rutor Jason vid sidan av.) Och Loka Kanarp, som är en annan favorit jag gärna skulle kunna rita som. Hur som helst, en väldigt bra övning som jag kommer fortsätta med framöver, för jag skulle verkligen vilja kunna använda tusch på “riktigt”. Jag brukar annars bara använda tuschpennor, vilket kan tyckas fusk eller bara tråkigt.

En annan övning är den som syns i sista fotot här ovan, där vi skulle rita en egen bild och sedan tuscha den i flera olika versioner med olika typ av ljussättning. Jag ritade en figur som jag håller på att skissa en kort serie kring. Den här bilden fick ett kusligt spökljus som jag blev ganska nöjd med.

Sista dagen fick vi i uppgift att använda alla knep vi lärt oss under veckan till att återskapa en ruta från en av Kims Love Hurts-serier som han berättade för oss. Om ett intergalaktiskt otrohetsdrama med rymdmonster. Spännande, och framför allt kul att se att ingen av våra bilder var den andra lik. På klassens blogg kan du kolla själv: http://serieskolanimalmo.tumblr.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s