Samtida grafik

Min far är hobbybibliotekarie och samlar på sig det mesta i bokväg när han är på loppisar och dylikt, och när jag var och hälsade på senast hade han en bok till mig: ”50 nutida svenska grafiker”. Från 1952. Självklart en spännande bok!

Den inleder i några kapitel om vad grafik är, vilka olika tekniker det finns och hur de används och så vidare. Det görs en uppdelning mellan konstnärlig och industriell grafik. Screentryck nämns exempelvis inte men det kan helt enkelt ha varit för tidigt för screen. Men kärnan är så klart katalogiseringen av 1950-talets grafiker. Och det är väldigt beundransvärt gjort. Varje person har varsitt uppslag, med namn, adress (!), cv, ett citat av konstnärens eget förhållande till grafiken, samt ett av dess verk.

Boken har ett högt (-travande) språk där den grafiska processen exempelvis förklaras så här:

”För att utöva grafik fordras först och främst konstnärligt underlag, dvs, att kunna teckna med tillräcklig nerv samt att dessutom personligt kunna utnyttja materialet, som man tryggt kan påstå ej liknar något annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s