Framme!

Det närmar sig nu. Min bok är i princip helt klar. Efter en intensiv slutspurt de senaste veckorna är jag nu färdig med alla serier och det övriga innehållet. Och har gjort ett nytt omslag som blev mycket bättre än den ursprungliga versionen – som väl var mer av en arbetsversion. Nu återstår bara lite finlir med detaljerna, korrekturläsning osv, sen ska det skickas till tryckeriet inom kort. Och sen släpps den på Stockholms Internationella Seriefestival i början av maj. Snart, snart alltså! Jag känner hur hela livet börjat lugna ner sig lite nu, även om jag inte hunnit slappna av helt än. Men ändå, det är inte långt kvar.
Men jag insåg att jag inte gjort så mycket uppdateringar här på bloggen. Jag skyller det på stressen. Jag har gjort snabba uppdateringar på facebook och instagram istället, men nu när det är lite lugnare tänkte jag att jag kunde ta mig tid att skriva lite här också.
Så här blev omslaget till slut:

omslag
Framsidan till själva lådan alltså. Det är ju ett tredimensionellt objekt men ni får nöja er med en av dimensionerna så länge. Tycker det är svårt att göra lådan rättvisa digitalt så ni får se den när jag har ett fysiskt exemplar. Vårkänslorna spelade nog in en del när jag ritade detta, vilket jag alltså gjorde ganska nyss. Samtidigt som jag började bli färdig med serierna och kunde börja krypa fram ur min ateljékokong igen, började vädret bli varmare, jag träffade lite nytt trevligt folk och den allmänna sinnesstämningen lättades upp. Typiska vårkänslor alltså. Så det blev vitsippor på omslaget. Men de är också där för att ge den där känslan av ”svenskhet”. Vitsippor, lingon och bombdåd.

Det huvudsakliga innehållet i lådan är förstås serierna. De är sex stycken i lika många häften. Jag har under arbetets gång dragit mig litegrann för att avslöja just vilka händelser serierna handlar om. Jag vill inte riskera att ni blir så nyfikna på dem att ni läser på om dåden och får dem spoilade för er. Men äh. Nu är de ju färdiga och snart släpps boken så jag ska berätta för er:

aldrigmer”Aldrig mer” utspelar sig ikring Mälaren år 1900 då John Filip Nordlund släpps ut från fängelset för sista gången. Han har åkt in och ut därifrån ända sen han var 16 för diverse stölder. Nu är han 25 år och serien följer honom från fängelset till det att han gör sig till Sveriges värsta massmördare några veckor senare.

 

 

utanför”Utanför lådan” berättar om händelserna kring Sveriges första brevbomber. Den första exploderar i händerna på en direktör i Stockholm år 1904 och det dröjer fem år fyra liknande bomber innan gärningsmannen åker fast. Under tiden har det nystartade Socialdemokratiska Arbetarepartiet vuxit sig stort och en grupp som kallar sig ”Socialdemokraternas Domstol” har tagit på sig bombdåden som de kallar bestraffning av kapitalister.

 

 

 

 
ettförallt”Ett för allt” följer Hilda Nilsson i Helsingborg, som i mitten av 1910-talet mot betalning blir fosterförälder åt oönskade barn. Hon får betalt i en engångssumma när hon tar emot barnen från dess mödrar som i denna tid av fattigdom inte har råd att ta hand om barn som fäderna inte vill ta ansvar för. Och Hilda Nilsson hade det inte heller särskilt gott ställt och såg här en möjlighet att tjäna mer pengar. Hon blev en så kallad ”änglamakerska”.

 
sala”Bortom tingens kategorier” är den lite konstlade titeln på serien om Sigvard Thurneman – homeopat, hypnotisör och yogafantast, samt ledare för Den Magiska Cirkeln (som eftervärlden döpt om till Salaligan) som rånade och mördade runt Sala i början av 1930-talet.

 

 

 

 

 
innan”Innan det är för sent” följer gärningsmännen bakom bombdådet mot tidningen Norrskensflamman i Luleå år 1940. En hemlig kommitté av betydelsefulla män – bland annat stadsfiskalen – i Luleå som såg tidningen som ett hot mot Sverige och därför bestämde sig för att spränga den i luften.

 

 

 

 

 
sabbat”Ingen ser” följer den mystiske Sabbatssabotören, som låg bakom regelbundna bombdåd i Stockholms centrum under hösten 1946. Alla på lördagkvällar. Det dröjde flera månader innan det uppdagades vem som låg placerat dessa sprängladdningar på Centralstationen, Stadsbiblioteket och en mängd andra platser.

 

 

 

 

 
visorSen kommer lådan även innehålla lite annat smått och gott, som jag kallat för ”extramaterial”. Bland annat ett vishäfte med gamla visor baserade på några av dessa händelser och andra liknande. Samt lite andra grejer, i samma anda som extramaterialet till mina fanzine. Men vad det är får ni se när boksen släpps. Om typ sex veckor alltså.

2 reaktioner på ”Framme!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s